Investeren in Grond

Grondbezit wordt geregistreerd bij het kadaster. Het is daadwerkelijk in bezit van de eigenaar. Bij aandelen, opties, pensioenen, cryptocurrencies en andere financiële instrumenten ben je vaak afhankelijk van een bank, pensioenfonds, wallet of een andere beheer partij. Los van het risico van het instrument ben je dan ook afhankelijk van het beleid en voortbestaan van de instelling. Een dubbel risico. Bij grond is het bezit gewaarborgd.

Recente uitspraak van Elon Musk na zijn stap in de cryptocurrencies was dat hij zijn vertrouwen in de euro en de dollar kwijt aan het raken is. Met de quantitative easing (geld verruiming) strategie van de centrale banken is dit compleet logisch. Er wordt geld bijgedrukt wat ten koste gaat van de bestaande geldvoorraad wat een waardevermindering oplevert. (Structurele geldwaarde vermindering is beleid) Je kan dan ook beter bezit hebben.

Cryptocurrencies zijn nog relatief nieuw en heeft nog kinderziektes. Daarom zijn wij wat traditioneler en behoudender. Een m2 wordt nooit kleiner of groter. Wel neemt door de innovatie van landbouw de productiviteit op een m2 toe en groeit het rendement. Ook zijn we in staat om steeds hoger te bouwen op 1 m2 waardoor de waarde toeneemt.

Een portefeuille met strategisch gelegen gronden opbouwen rond steden is dan voor ons en onze investeerders de slimste manier om vermogensgroei en vermogensbescherming toe te passen. Het is immers een geregistreerd bezit via de notaris bij het kadaster.